Sponsor

Elektronik Alış-Verişin Önemli Noktaları

Sponsor
Sponsor

Her markanın kendini güncel tutmaya çalıştığı şu günlerde, teknoloji ile birlikte her marka ufak detaylar ile müşterilerinin nefsine hitap eden özellikleri kendi ürünlerine uygulamaktalar. Lakin kullanıcılar her yeni modeli hevesle takip ediyor, fiyatının düşmesini bekliyor. Sonra yeni çıkan ürünün özellikleri o ihtişamlı reklamlarda daha güzel geliyor. Ve bu seferde o ürünü beklemeye başlıyor.

Kimileri o kadar sabırlı olmuyor ve aldıkları ürün 4-5 ay sonra ikinci sınıf oluyor ve yeni çıkan modele üzülüyorlar. Yada “Para var, huzur var.” mantığı ile yeni bir model daha alınıyor ve bir ticari firma hedefine ulaşmış oluyor. 

İşte elektronik firmaları her geçen gün yeni bir model çıkartması yada daha birini piyasaya sürdükten kısa bir süre sonra bir sonraki modelin sızıntı haberlerinin internete düşmesi bundan. Tüketici bir toplum olmamız istendiğinden.

Bir örnek;

Dikkatinizi çekti mi bilmiyorum ama bu duruma en bariz örneğim Nokia dır. Bundan 6-7 yıl öncesini hatırlayın. Çerez gibi her gün yeni bir model çıkıyordu. Önce antensiz, sonra daha küçük, sonra oyun, sonra melodi, sonra renkli ekran derken şimdi teknoloji nereye geldi. Peynir ekmek gibi satan Nokia telefonları ve bu psikolojiye herhalde alışan satış bölümü, artık yazılımsal gelişmelerin de ön plana çıktığı şu günlerde, Nokia nın adını duyurmak yada ürünleri satabilmek için kıvranıyorlardır galiba. Web mağazalarına bir bakın bakalım, artık en çok marka ve model hangi firmanın 🙂 İşte bu da teorimin bir ıspatı.

Sonuç olarak elektronik ne alacaksanız alın; cep telefonu, akıllı telefon, bilgisayar, notbook, netbook, televizyon, hatta beyaz eşya bile… Artık günümüzde yazılım ön plana çıkıyor. Bu ne demek; aldığınız ürün içerisinde ki donanım neyi destekliyorsa artık yazılım olarak gün geçtikçe o özellikler cihazınıza aktarılabilecek. (örnek Android 3.2 telefonu olanlar artık 4.0 kullanıcı olabildi. Bir çok telefon tek dokunuş algılarken şimdi bir den çok dokunuşu algılayabiliyor. Yada sizin yüzünüzü görerek açılabiliyor.) Yani alacağınız ürünün firması yazılımsal olarak size destek sunabilen bir firma mı bunu iyi düşünün.

Alış veriş yapmadan önce;

Konuyu özetlemek gerekirse eliniz cüzdanınıza gitmeden önce aklınızda şu maddeleri netleştirmeniz gerek;

  1. Alacağınız ürüne gerçekten ihtiyacınız var mı?
  2. Alacağınız üründen her şeyi beklemeyin, ihtiyaçlarınızı karşılıyor mu?
  3. En pahalısı her zaman en iyisi değildir. Sitelerden kullanıcı yorumlarını araştırın.
  4. İmkanınız varsa yerinde görün, inceleyin.
  5. Garanti durumunu iyi düşünün. (Artık Çin ürünlerinin ömürleri çok kısa. Bizim beyaz eşyalarımızı büyük bir ihtimal çocuklarımız göremeyecek bile)

Bu temel durumları iyi değerlendirdikten ve nefsiniz ile iyi bir hesaplaşmadan sonra kesenin ağzını açmanın vaktidir. Tüketici bir toplum olmamız hedeflenirken bu oyuna gelmeyin. İyi alış-verişler.

 

Sponsor
B.Selçuk ÖKSÜZ: Bilgisayarla yaşamayı bir tarz olarak benimsemiş, teknoloji ile tamamen içli dışlı bir; web tasarımcı, yazılımcı, donanımcı, blog yazarı ve bilgisayar mühendisidir.
Yorumunuz
Sponsor