Sponsor

Muharrem Ayı ve Aşure GÜNÜ

Sponsor
Sponsor

Peygamber Efendimiz(s.a.v) tarafından “Şehrullahi2l-Muharrem” yani “Allah’ın (c.c) ayı Muharrem” olarak ifade ettiği Muharrem ayı Allah’ın bereketinin, kereminin arttığı bir aydır.

Peygamber Efendimizin bu ayı böyle dile getirmesinin sebebi, yukarıda da belirtildiği gibi Allah’ın rahmet ve bereketinin bollaştığı bu ayda, o bollukla nasiplenmenin büyük bir fırsatı olmasıdır.

Aşure Günü Muharrem ayının 10.günüdür ve diğer günlerden daha mübarek bir gündür. Bu bereketli günde Cenab-ı Hak on peygamberine on çeşit ikramda bulunmuştur. (Bu ikramlar bir sonraki yazımızda paylaşılacaktır)

İşte bu kadar çok bereketin, faziletin vuku bulduğu bu özel günde biz mümin kullar, Allah’ın bereketinden nasiplenmeye çalışmalıyız. Bu mübarek günü iyi değerlendirip ibadet için daha çok vakit ayırmalıyız.Çünkü Cenab- Hakkın bu günlerde yapılan ibadetleri,edilen tövbeleri kabul edeceğine dair hadisler bulunmaktadır.

Peygamber Efendimiz Aşure günü oruç tutulmasını istemiştir.Öyle ki bir hadis-i şerifinde “Muharrem ayında oruç tut. Çünkü o, Allah’ın ayıdır.Onda öyle bir gün vardır ki, Allah o günde bir kavmin tövbesini kabul etmiş ve o günde başka bir kavmi de affedebilir. ” buyurdu. Bir başka hadisinde ise ; “Aşure Gününde tutulan orucun Allah katında , o günden önce bir senenin günahlarına kefaret olacağını kuvvetle ümit ediyorum.” buyurmuştur.

Yalnız burada dikkat edilmesi gereken husus sadece Aşure Günü oruç tutulmaması gerektiği. Peygamber efendimiz Yahudilere benzememek adına Aşure Gününü ortalayarak, ya bir gün öncesinden başlayarak 9. ve 10. yada bir gün sonrasını birleştirerek  10. ve  11. günlerinde oruç tutulmalıdır. Ayrıca bu günde hayırlı işlerde bulunmak, sadaka vermek, çevredekilere ikramda bulunmak ta  mümin kulları kat kat sevaba ulaştırır. “Her kim Aşure gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder.

Bu mübarek ayın ve günün hayrından, bereketinden ve feyzinden tüm Müslüman kardeşlerimin nasiplenebilmesi ümidi, duaları ile Muharrem ayınız mübarek olsun…

Sponsor
Nursemin ÖKSÜZ: Anadolu Üniversitesi İlahiyat Bölümü öğrencisi.
Yorumunuz
Sponsor