Sponsor

Türkler İnternette Ne Yapıyor?

Sponsor

Türkler İnternette Ne Yapıyor

Sponsor

İnternetin artık ayrılmaz bir parçası olan insanlar, günlerinin bir çok anını internette geçiriyor. Aslında elektronik hayatta bunu getiriyor. Çünkü artık akıllı telefonlar, her yere giren wireless, 3G derken bir çoğumuz istediğimiz an internete girebilir durumdayız.

Türkiye deki internet sağlayıcısı TTNet vermiş olduğu hizmet ile Türk kullanıcıların internette nerelerde zaman geçirdiğini ve ne kadarlık veri yoğunluğu olduğunu anlayabileceğimiz Haziran ayı raporlarını açıkladı. Bu rapor sonucunda yaklaşık 30 milyon abonesi olan TTNet; kullanıcıların zamanını genel olarak video izleyerek geçirdiğini gözler önüne serdi. Haziran ayı raporlarına göre 3.458 TB lık veri trafiği olan ve toplam da 500.000 Gbps’lik veri hızı sunabilen TTNet, günlük internet trafiğinin %28,97 video sitelerine harcandığını net bir şekilde açıkladı. Bu trafiğin %8,47 li kısmının YouTuBe olduğunu da bildirmek isterim.

Yukarıda ki grafik Türklerin nerelerde yada ne işlerde yoğunlaştığının bir göstergesidir. Dikkat çekmek istediğim bir diğer nokta ise video izleme payının %27 lerde olması, YouTuBe nin %8 lerde olmasına rağmen Facebook bu veri trafiği pastasında %4,7 pay ile gerçekten ciddi bir yer tutmuş durumda. Çünkü Facebook bir video sitesi olmamasına rağmen ciddi anlamda bir veri trafiği oluşturuyor Türkiyede.

TTNet’in aylık veri raporları aslında bir çok webmaster arkadaşa kaynak teşkil edebilir. Çünkü insan davranışlarını iyi algılayabilmek yapacağınız bir sitenin ne kadar popüler olabileceğinin de bir göstergesidir. Durum o ki ne site yaparsanız yapın içerisinde video olması gerekiyor. Çünkü biz Türkler okumaktan çok görmek ve duymayı tercih ediyoruz galiba. Onca Türk bu davranışı sergiliyorsa genel olarak insanların eğilimi de bu yöndedir…

Sponsor
B.Selçuk ÖKSÜZ: Bilgisayarla yaşamayı bir tarz olarak benimsemiş, teknoloji ile tamamen içli dışlı bir; web tasarımcı, yazılımcı, donanımcı, blog yazarı ve bilgisayar mühendisidir.
Yorumunuz
Sponsor